Bevalling

Plaats van bevallen

In Nederland kun je, zolang alles goed gaat, onder leiding van je verloskundige thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) bevallen. Gedurende de zwangerschap of bevalling kan er een medische indicatie optreden. In dat geval neemt de gynaecoloog de zorg van ons over en moet je in het ziekenhuis bevallen.

Wanneer je geen medische indicatie hebt, mag je zelf een keuze maken over de plaats van je bevalling. Over het algemeen verloopt de ontsluiting het beste, als jij je op je gemak voelt. Je mag zelf bepalen of dat thuis of in een ziekenhuis is. Het is goed om daar van tevoren over na te denken, maar pas tijdens de bevalling vragen wij je definitief te kiezen wat jij wilt. Soms is het ook goed om, voor jezelf, beide opties open te houden, zodat je niet erg teleurgesteld bent als het anders loopt dan gepland. Zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen is veilig, maar beide kennen voor- en nadelen. Wij respecteren, vanzelfsprekend, elke keuze die jij maakt.

Thuis

Suzanne BevallingNederland is een van de weinige westerse landen, waar de thuisbevalling plaatsvindt. De zorg die je nodig hebt, is hier 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar. Dit hooggekwalificeerde systeem is uniek in de wereld. De infrastructuur in onze regio, maakt dat een ziekenhuis altijd snel bereikbaar is. Wij passen strikte risicoselectie toe op elk moment van zorg, vanaf het begin van je zwangerschap. Dit maakt dat het veilig is om als gezonde zwangere onder onze begeleiding te bevallen, op de plek waar jij wilt. Bij een bevalling thuis, worden wij geassisteerd door de kraamverzorgster. Daarnaast hebben wij dezelfde instrumenten, zuurstof en medicatie bij ons als in het ziekenhuis, om voor moeder en kind, veilige zorg te kunnen bieden. 
Het voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent, waar je zelf de omstandigheden bepaalt waarin je wilt bevallen. Dit maakt dat je je vaak beter kunnen ontspannen. Ook voor een partner is het vaak prettig om thuis zijn/haar eigen gang te kunnen gaan. 

Poliklinisch


Ziekenhuis AmstellandVumcOok een poliklinische bevalling begint thuis. Wij overleggen met jou over het moment dat je naar het ziekenhuis gaat. Meestal is dat als de weeën goed op gang zijn gekomen en je je halverwege de ontsluitingsfase bevindt. Wij gaan dan met je mee naar het ziekenhuis en worden daar geassisteerd door een verpleegkundige of kraamverzorgster van het ziekenhuis. Een reden om poliklinisch te bevallen, kan zijn dat je je daar prettiger bij voelt. Of misschien zijn er omstandigheden waardoor thuis bevallen niet ideaal is. Een voordeel van poliklinisch bevallen is, dat als de hulp van een gynaecoloog tijdens de bevalling nodig blijkt, je niet meer naar het ziekenhuis vervoerd hoeft te worden. Bedenk wel dat de gynaecoloog niet altijd om de hoek van de deur staat. Deze moet ’s nachts vaak van huis komen en kan overdag ook elders aan het werk zijn. Voor een poliklinische bevalling moet je vaak een eigen bijdrage betalen. De hoogte van deze bijdrage kan per zorgverzekeraar verschillen. In onze regio kun je voor een poliklinische bevalling kiezen tussen het Amstelland ziekenhuis in Amstelveen en het VU medisch centrum in Amsterdam. In het Amstelland ziekenhuis vindt men het handig als je je van tevoren inschrijft voor een poliklinische bevalling. Dit kun je doen bij 'Bureau opname' in het ziekenhuis. De inschrijving is puur administratief en geen reservering. Voor het VUmc is dit niet nodig. Op het moment dat de ontsluiting zo ver is dat we naar het ziekenhuis gaan, belt de verloskundige naar het ziekenhuis. Soms moeten we, door drukte of onderbezetting van personeel op de verloskamers, uitwijken naar een ander ziekenhuis. Je kunt in de zwangerschap verschillende informatieavonden bezoeken van de ziekenhuizen in onze regio.

meer lezen?

Op de website De Verloskundige lees je meer over de verschillende plaatsen van bevallen en vind je nog veel meer informatie.