Bevalling

Wanneer bellen?

De bevalling kan beginnen met weeën of het breken van de vliezen, of met wat slijmverlies met een beetje bloed daarbij. Wij zullen je bij ongeveer 36 weken zwangerschap informeren, over wanneer je ons moet bellen.

Weeën

SmartphoneNog altijd beginnen de meeste bevallingen met het krijgen van weeën. Een wee is een krachtige samentrekking van de baarmoederspier. Door het samentrekken van die spier wordt de ruimte in de baarmoeder kleiner en wordt je kindje richting de baarmoedermond gedrukt. De baarmoedermond zal door die toenemende druk steeds verder opengaan (ontsluiten), van een gesloten baarmoedermond tot 10 cm ontsluiting. Het is moeilijk om uit te leggen hoe een wee voelt. Dit wordt ook verschillend ervaren. Wel is het kenmerkende aan een wee dat deze komt en gaat. Aanhoudende buikpijn is niet in orde.

Als de weeën beginnen, komen ze meestal onregelmatig, duren nog kort en zijn niet zo pijnlijk. Als de weeën regelmatig en iedere 3 à 5 minuten komen, 1 minuut aanhouden en toenemen in kracht, begint meestal je ontsluiting. Bij de bevalling van een eerste kindje, mag je dan rustig 1 à 2 uur afwachten voordat je ons belt. Bij een tweede of volgend kindje, vragen wij je te bellen zodra je merkt dat de weeën doorzetten en een half tot een uur lang iedere 5 minuten komen. Als het snel gaat moet je ons direct bellen. Dit is meestal het geval als de weeën om de 2 à 3 minuten komen, of als je persdrang/drukgevoel hebt. Soms gaat het snel na het breken van de vliezen. Natuurlijk bel je ons ook als je ongerust bent, of als je veel moeite hebt met het opvangen van de weeën.

Gebroken vliezen

De bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen. Vruchtwater kan met heel veel tegelijk komen of in kleine beetjes (scheurtje hoger in de vliezen). Het kenmerkende aan vruchtwaterverlies is, dat het meestal continu wat doorloopt. Vang een beetje vruchtwater op in een helder glas of in een maandverband, zodat wij dit kunnen beoordelen wanneer we bij je thuis komen.

Kleur

Normaal vruchtwater is helder van kleur: als water, wit met vlokjes of roze. Vaak gaat dit samen met wat bloedverlies en/of slijmverlies. Wanneer je langer dan 37 weken zwanger bent en het hoofdje ingedaald is, bel je ons hiervoor overdag op (vanaf 9 uur 's ochtends). 's Nachts kun je met bellen rustig afwachten tot de volgende ochtend.

Is de kleur van het vruchtwater bruin of groen, dan heeft je kindje waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept (meconiumhoudend vruchtwater). Dan moet je ons direct bellen, 24 uur per dag. We komen dan langs om het vruchtwater te bekijken en de hartslag van je baby te controleren. Daarna ga je, indien mogelijk, naar het ziekenhuis, om daar te gaan bevallen onder leiding van de gynaecoloog.

Indaling

Als het hoofdje van je kindje nog niet is ingedaald of je weet het niet zeker, ga dan liggen bij het verlies van vruchtwater en neem 24 uur per dag contact met ons op. Complicaties zijn zeldzaam, maar we nemen liever het zekere voor het onzekere. Wij komen dan langs om naar het hartje te luisteren en de indaling te controleren.

Gebroken vliezen, geen weeën

Het is belangrijk om te weten wanneer de vliezen gebroken zijn. Informeer ons overdag over het tijdstip. Als de vliezen gebroken zijn en je hebt nog geen weeën, mag het 24 uur duren tot je bevallen bent. Dit i.v.m. de toenemende kans op een infectie na verloop van tijd. Neem voor de zekerheid iedere 4 à 6 uur je temperatuur op, vanaf het moment van het breken van de vliezen. Is je temperatuur hoger dan 37,5 ºC, dan moet je ons bellen. Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden, adviseren wij om geen bad te nemen, geen tampons te gebruiken en geen geslachtsgemeenschap te hebben. Na 24 uur gebroken vliezen wordt de zorg overgedragen aan de gynaecoloog. Deze zal dan het verdere beleid met je bespreken.

twijfel over vochtverlies

Bij twijfel over of je vochtverlies wel vruchtwater is, of afscheiding of urine, is het raadzaam om:

 • een plastic boterhamzakje in je ondergoed te leggen
 • wat rond te gaan lopen
 • een paar keer te hoesten (zo verhoog je de druk in je buik)
 • en even (30 à 60 min) af te wachten

Zijn de vliezen gebroken, dan zie je wat vocht op het boterhamzakje liggen. Twijfel je nog steeds, bel ons dan overdag op. 

Slijmprop

Je kunt voorafgaand of tijdens de bevalling slijm (de slijmprop) verliezen. De kleur kan helder, wit, geel, rood en/of bruin zijn. Met of zonder beetje bloedverlies. Het is niet nodig om ons hiervoor te bellen. Het kan gebeuren dat de bevalling hierna begint, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn. Het kan ook nog weken duren.

OverigE sPoedgevallen

Behalve in alle hierboven genoemde gevallen, kunnen er nog tal van andere redenen zijn om ons te bellen. Bel bijvoorbeeld altijd het spoednummer als je:

 • nog geen 37 weken zwanger bent en je denkt dat de bevalling al begonnen is, met weeën of met het breken van de vliezen
 • de hele dag minder leven voelt (vanaf 26 weken zwangerschap)
 • ruim helderrood vaginaal bloed verliest
 • continu onverklaarbaar vaginaal vocht verliest
 • aanhoudende buikpijn of krampen voelt
 • ziek bent of koorts hebt
 • ongerust bent

Bereikbaarheid

Bij de bevalling en dringende zaken: 06 1424 3550

Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar op bovengenoemd telefoonnummer. Je krijgt dan de dienstdoende verloskundige aan de telefoon. Als wij niet opnemen, probeer het dan na 10 minuten opnieuw. Bij opnieuw geen gehoor en uitsluitend voor spoedgevallen, kun je ons laten oproepen via de boodschappendienst: 020 618 1818