Bevalling

Wijze van bevallen

Iedere bevalling is anders. Het verloop is niet te voorspellen en wensen voor de wijze waarop te bevallen zijn heel persoonlijk. Wij informeren en begeleiden je graag daarbij.

Houdingen

Tijdens de eerste weeën hoef je meestal nog niet een bepaalde houding aan te nemen om de weeën op te vangen. Pas als de weeën krachtiger worden is het belangrijk om een houding te zoeken waarin jij ze het beste aan kunt. De ontsluitingspijn zal hierdoor niet verdwijnen, maar als je je rust vindt tijdens de weeën, ben je beter in staat om de pijn de baas te blijven. Je kunt je dan beter concentreren op je ademhaling. Je houding is meestal niet van invloed op de snelheid van de ontsluiting, maar helpt je de weeën beter op te vangen.

DBGF-51Ook bij volledige ontsluiting, wanneer je mag gaan persen, ben je vrij om een houding aan te nemen, die goed voelt voor jou. Zolang alles goed verloopt, maakt het ons niet uit in welke houding je bevalt. Naast liggend op de rug, is zittend op een baarkruk een bekende houding. Wij hebben altijd een baarkruk bij ons en in het ziekenhuis is er ook altijd een aanwezig. Maar ook kun je staand/gehurkt, op handen en knieën, of liggend op je zij, bevallen. In een verticale houding kan persen voor sommige vrouwen natuurlijker aanvoelen. Het afwisselen van houdingen, heeft vaak een positieve uitwerking op de bevalling. Je partner kan je hierbij steunen en motiveren. Vaak weet je op het moment van bevallen zelf pas wat voor jou de beste houding is.

Op de website De Verloskundige lees je nog veel meer over bevalhoudingen.

Bad

Warm water werkt ontspannend en ontspanning komt de bevalling ten goede. Daarom is het nemen van een douche of bad tijdens de ontsluiting meestal prettig en zullen wij dit vaak adviseren. Bij een thuisbevalling behoort bevallen in een bad ook tot de mogelijkheden. Hiervoor heb je een speciaal bevalbad nodig, dat je kunt huren of kopen. Indien je gebroken vliezen hebt, overleg dan eerst met ons voor je in bad stapt. Als je vliezen zijn gebroken, mag je namelijk pas in bad als je goede weeën hebt, omdat er anders een kans op infecties is. Kijk voor meer informatie over een badbevalling en voor badverhuur op de website van de Oerbron of de Waterooievaar.

omgaan met Pijn

Bevallen doet pijn. Maar hoe je de pijn beleeft, verschilt per vrouw en per bevalling. Ook het verloop van dit aspect van je bevalling, is van tevoren niet te voorspellen. Zelf kun je een aantal dingen doen bij de pijn: 

  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen, hierdoor komen endorfinen vrij, een lichaams-eigen stof die pijnstillend werkt
  • Een warme douche of bad nemen
  • Massage
  • Verandering van houding 

Op de website De Verloskundige lees je alles over pijn bij de bevalling en hoe je hiermee om kunt gaan. Ook vind je hier de folder, in tien verschillende talen, die wij je in de zwangerschap zullen meegeven: Hoe ga je om met pijn? 

Is de pijn ondraaglijk, dan kunnen wij medicamenteuze pijnstilling voor je regelen in een ziekenhuis. Dit betekent wel overname van zorg door de gynaecoloog, meestal voor de rest van de bevalling. Wij informeren je graag uitgebreider op het spreekuur, over de verschillende mogelijkheden en voor- en nadelen. De meest voorkomende vormen van pijnstilling zijn:

Pethidine


Dit is een morfine-achtige pijnstiller, welke in het bovenbeen of bil per injectie kan worden gegeven. Het effect is dat de ergste pijn minder wordt, je goed kunt ontspannen tussen de weeën door, en je soms wat kunt slapen. Dit middel is vooral geschikt om een 'time-out' in te lassen bij pijnlijke voorweeën. Of aan het begin van de bevalling, wanneer slapen niet meer gaat en een vrouw erg vermoeid is. Dit middel werkt voor ongeveer 3 uur. Nadat dit middel is uitgewerkt, nemen wij meestal de begeleiding weer over, afhankelijk van eventuele andere medische indicaties.

epiduraal
 (RUGGENPRIK)

De anesthesioloog spuit via een dun slangetje een verdovingsvloeistof in de ruimte tussen de wervels, de epidurale ruimte. Hierdoor worden de zenuwen, die de pijnprikkels naar de baarmoeder en bekkenbodem vervoeren, uitgeschakeld. Dit maakt dat je de pijn meestal niet meer voelt. Dit middel geeft een continue werking, in principe gedurende de hele bevalling. 
In onze regio, is er 24 uur per dag de mogelijkheid om een ruggenprik te krijgen.

Remifentanil


Dit is een morfine-achtige pijnstiller, dat via een infuus wordt toegediend. Hierbij krijg je een continue dosis via de infuuspomp en kun je jezelf, door middel van een knop, een extra shot toedienen als je erge pijn ervaart. Het haalt de 'scherpe kantjes' van de pijn af en geeft in de meeste gevallen het gevoel dat je het weer goed aankunt. Dit middel is vooral geschikt vanaf ongeveer 4 cm ontsluiting, en wordt daarna gedurende de verdere bevalling toegediend. Tijdens het persen wordt het middel stopgezet, zodat je er weer helemaal 'bij' bent tijdens het persen en de geboorte van je baby.

Er zijn aan medicamenteuze pijnbestrijding helaas ook een aantal nadelen en risico’s verbonden. Op www.nvog.nl kun je nog meer informatie over pijnstilling lezen. Deze informatie is gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).