Kinderwens

Consult

Je kunt bij ons een afspraak maken als je nog niet zwanger bent, maar dit wel graag wilt worden. Je hebt dan de mogelijkheid tot een preconceptioneel consult op ons kinderwensspreekuur.

Kinderwensspreekuur

Door allerlei onderzoeken wordt steeds duidelijker hoe ontzettend belangrijk de eerste weken van een zwangerschap zijn. Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk in het leven van het kind, hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Door goede voorlichting en advies te krijgen vóór je zwanger bent, kan veel gezondheidswinst worden geboekt. De condities waaronder je zwanger wordt kunnen wellicht verbeteren en dit heeft een positief effect op je zwangerschap, bevalling en de gezondheid van jou en je toekomstige kind.

Er wordt dan ook steeds vaker gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot een preconceptioneel consult, oftewel het kinderwensspreekuur; een gesprek met een verloskundige over zwanger worden, zwanger zijn, en hoe dan verder. Ook in onze praktijk ben je van harte welkom voor een preconceptioneel gesprek!

Vragenlijst

Heb je een kinderwens, vul dan de vragenlijst in op www.ZwangerWijzer.nl en neem deze mee naar de afspraak. Aan de hand van de antwoorden kunnen eventuele risico’s makkelijker worden ingeschat.

Inhoud

Tijdens het consult nemen we van alles met jullie door: de gezondheid in de familie, erfelijkheid, doorgemaakte ziekten, inentingen, eerdere zwangerschappen (ook abortussen en miskramen), eventuele medicijnen die je gebruikt, voeding, werk, sporten, eventuele psychische en/of seksuele problemen en de menstruatiecyclus. Daarnaast geven we voorlichting over vruchtbaarheid, zwangerschap en een gezonde leefstijl. Als jullie al een tijdje zwanger proberen te worden, zal de verloskundige hierover meer vragen en advies geven. Aan het eind van het gesprek krijg je informatiemateriaal mee, zodat je thuis alles nog eens kunt doorlezen. We maken een schriftelijk verslag van dit consult, dat eventueel naar de huisarts kan worden verstuurd.

Kosten

De kosten voor een preconceptioneel consult bedragen € 95. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden dit consult; informeer hiernaar bij je zorgverzekeraar.

Meer informatie BIJ KINDERWENS

websites

www.deVerloskundige.nl
www.StraksZwangerworden.nl

www.Kinderwens.nl (ook voor informatie over vruchtbaarheidsproblemen)
www.ZwangerWijzer.nl

Meer informatie over onderzoek en behandelingen, indien het niet lukt om spontaan zwanger te raken, vind je op de website van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie):
www.NVOG.nl

Boekentip

Zwanger WordenZwanger worden - Mariël Croon (ISBN 9789080811317)
Hierin staat veel goede informatie voor stellen met een kinderwens.