Kraamtijd

Kraambedcontroles

En dan is het zover: Jullie kindje is geboren! Eindelijk kun je je kindje aanraken en in de ogen kijken. Nieuwe gevoelens en hormonen gieren door het lichaam. Er breekt een tijd aan waarin veel gebeurt.

onze zorg in het kraambed

Kraamvisites

KraamvisiteWij komen in de eerste week van de kraamtijd om de dag langs om te horen en te zien hoe het gaat met jou en je kindje. De kraamverzorgende zal de nodige medische controles doen en deze aan ons rapporteren tijdens onze kraamvisites. Wanneer dit nodig is, zullen wij zelf ook controles verrichten. Zo houden wij in de gaten of alles normaal verloopt met de gezondheid van jou en je pasgeboren baby in deze eerste week. De kraamverzorgende en wij zullen je ook advies en begeleiding geven bij de voeding van je kindje. Uiteraard beantwoorden wij al je vragen en voorzien wij je van de nodige informatie. Ongeveer een week na de bevalling sluiten we de zorg af. Daarna zullen wij de zorg en medische verantwoordelijkheid voor jou en je kindje overdragen aan de huisarts en het consultatiebureau.

WANNEER KUN JE ONS VERWACHTEN?

De eerstvolgende dag na je bevalling thuis óf na je thuiskomst uit het ziekenhuis, zullen wij je, meestal in de ochtend, bezoeken. Indien wij 's ochtends een bevalling hebben begeleid, komen we ook wel 's middags langs. In principe houden wij rekening met de rusttijd en zullen wij proberen niet te komen tussen 13 en 15 uur. Zoals eerder genoemd komen wij een aantal momenten bij je langs in de eerste week na de bevalling. Tussendoor kun je ons uiteraard telefonisch bereiken bij twijfel of ongerustheid.

begeleiding na een medische indicatie

Wij begeleiden ook vrouwen in de kraamtijd, die tijdens de zwangerschap en bevalling begeleid zijn door de gynaecoloog. Je kunt ons al in de zwangerschap bellen of mailen om je in te schrijven voor de kraambedcontroles. Dit kan ook eenvoudig via het contactformulier, dat je vindt bij Contact. Ook is het belangrijk dat je het ziekenhuis informeert dat wij jouw kraamtijd gaan begeleiden, zodat ze onze praktijknaam kunnen noteren in je dossier. De arts of verloskundige van het ziekenhuis zal de zorg dan aan ons overdragen wanneer jij en je kindje naar huis gaan. Indien wij de dag na je thuiskomst om 13 uur nog niet langs geweest zijn, vragen wij je even contact op te nemen met de dienstdoende verloskundige op ons spoednummer. Mogelijk zijn we dan nog niet geïnformeerd over je thuiskomst.

DE KRAAMTIJD: EEN ROZE WOLK?

Het perfecte plaatje...

Helaas bestaat er vaak een te mooi beeld van de eerste week na de bevalling. Er is een prachtig lief klein kindje, het huis is netjes opgeruimd, er is taart en een kraamhulp die het bezoek koffie en thee brengt. De kraamvrouw zit vaak trots met haar baby in bed en straalt naar de buitenwereld een en al geluk uit. Hoewel dit alles zeker bestaat, is dit meestal niet de gehele realiteit van het kraambed. 

Rust helpt!

De bevalling levert meestal de eerste slapeloze nacht op. De baby krijgt elke drie uur voeding, waardoor de nachten nu ook weinig slaap kennen. Ook heeft de baby vaak een soort 'jetlag'. In de zwangerschap zijn de meeste baby’s vooral in de avond en nacht actief en dit is niet ineens voorbij. Al is het vaak lastig om het slaaptekort overdag in te halen, toch adviseren wij je zoveel mogelijk rust te nemen, om de kraamtijd goed door te komen. Laat 'de boel de boel' en probeer zoveel mogelijk met je baby mee te slapen, ook al zijn het vaak korte blokjes. Rust helpt! Ondertussen staat de kraamtijd ook wel voor veel visite over de vloer van familie en vrienden om jullie heen, maar ook van ons en het consultatiebureau. De kraamverzorgende zal jullie zeker helpen, maar op sommige momenten moet je misschien ook bewust kiezen voor minder visite en meer rust.

Wennen en herstellen

Het is vaak een onrustige en onzekere tijd. Je moet je baby nog leren kennen. Want wat zit er verscholen achter het huilen en lachen – de enige uitingsvormen die ze hebben? Maar ook het geven van de (borst)voeding kan soms onzekerheid geven. Krijgt je kindje genoeg binnen? Uiteraard krijg je in alles de nodige begeleiding van de kraamverzorgende en ons.

Ook hebben veel vrouwen in het kraambed last van lichamelijke ongemakken en de hormonale veranderingen. Dit maakt dat je soms anders in je vel zit dan normaal. 

Als je je hier van tevoren bewust van bent en je je er een klein beetje op instelt, dan hopen we dat deze kant van het kraambed je niet geheel overvalt.

meer informatie

In de laatste weken van de zwangerschap zullen wij je uitgebreider over de kraamtijd informeren middels een informatiebrief per e-mail. Deze kun je hier eventueel al downloaden.

download informatiebrief kraamtijd

Nacontrole

Voetjes & StrikWanneer je onder onze begeleiding bevallen bent, ben je van harte welkom op de nacontrole. Deze plannen we in op het spreekuur, ongeveer zes weken na de bevalling. Dit doen we bij voorkeur bij de verloskundige die je bij de bevalling heeft begeleid. Voor deze afspraak kun je twee weken na je bevalling contact opnemen met onze assistente. Op deze nacontrole bespreken we hoe je terugkijkt op je bevalling, hoe het nu met je gaat en geven we informatie en advies over anticonceptie en een eventuele volgende zwangerschap. Natuurlijk vinden we het erg leuk als je je baby op deze afspraak meeneemt!

Wanneer je een medische indicatie had tijdens de bevalling, adviseren wij om een nacontrole af te spreken in het ziekenhuis.