Kraamtijd

Hielprik en gehoortest

Hielprik

Baby -102473_640Jaarlijks wordt bij bijna 200.000 pasgeborenen de hielprik uitgevoerd. De screening van het hielprikbloed levert belangrijke informatie op over een aantal ernstige aandoeningen. Vroegtijdige opsporing hiervan is belangrijk om schade aan de gezondheid te voorkomen of te beperken. De hielprik zal door de GGD bij jullie thuis worden uitgevoerd tussen de vierde en achtste dag na de bevalling.

Als de uitslag van het onderzoek goed is, ontvang je geen bericht. Wanneer er een afwijkende uitslag is gevonden, ontvang je wel bericht over de uitslag. Je huisarts neemt in dat geval zo snel mogelijk contact met je op. De huisarts zal je onder andere vertellen over de mogelijkheden van vervolgonderzoek.

Aanvullende informatie over de hielprik is te vinden op: www.rivm.nl/hielprik

Gehoortest

De gehoortest wordt meestal in combinatie met de hielprik uitgevoerd. Vaak gebeurt dat gewoon thuis. De gehoortest is pijnloos en duurt maar een paar minuten. De uitslag is meestal meteen bekend. Soms kan het nodig zijn de gehoorscreening te herhalen. Als de uitslag van de tweede screening nog niet goed is, dan is een uitgebreider onderzoek nodig.

Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller je kind hiervoor kan worden behandeld. De gevolgen voor het kind blijven hierdoor zo beperkt mogelijk.

Aanvullende informatie over de gehoortest is te vinden op: www.rivm.nl/gehoorscreening