Skip to main content

Spiraaltje

Aan welke anticonceptie iemand de voorkeur geeft, verschilt van persoon tot persoon. Wij helpen je graag bij de keuze, met voorlichting en advies over wat mogelijk is. Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie, dat ook goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Je kunt bij ons terecht voor het plaatsen van een spiraal vanaf 10-12 weken na de bevalling. Het spiraaltje bestaat in de vorm van een koperspiraaltje en een hormoonspiraaltje.

Koperspiraal

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief, zodat er geen bevruchting kan plaatsvinden. Er vindt géén vroege abortus plaats, zoals voorheen wel gedacht werd. Een koperspiraal werkt óók als morning-after spiraal als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraal maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Koperspiraal T-Safe heeft een betrouwbaarheid van 99,8% en is geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Uiteraard kun je T-Safe ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Belangrijk om te weten is dat je menstruatie bij een koperspiraaltje heviger kan zijn. Je kunt dan meer bloedverlies en buikpijn ervaren. T-Safe kost 69 euro.

Hormoonspiraal

Een hormoonspiraal bevat progestageen en geeft dit hormoon geleidelijk, in een lage dosering, af aan je baarmoederwand. Het zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Daarnaast wordt de eisprong soms onderdrukt en wordt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

De hormoonspiralen Mirena en Kyleena zijn zeer betrouwbaar en beide geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kun je een hormoonspiraal ook voor een korte periode laten plaatsen. Belangrijk om te weten is dat je menstruatie bij een hormoonspiraal kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Kyleena geeft een nog lagere dosering hormoon af en is kleiner van formaat dan Mirena, maar net zo veilig als anticonceptiemiddel. Sommige vrouwen ervaren bij hormoonhoudende anticonceptie bijwerkingen zoals o.a. hoofdpijn, stemmingswisselingen, spotting of acné. Voor de meeste vrouwen geldt dit niet of in beperkte mate. Mirena en Kyleena kosten elk 150 euro.

Voor meer informatie, vraag onze assistente je deze te mailen of download hier de bijsluiter van Mirena

Kosten

De kosten voor een spiraal en het plaatsen of verwijderen zal je, als je niet aanvullend verzekerd bent, ons soms zelf moeten betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je een vergoeding voor een spiraaltje krijgt. Het plaatsen van een spiraaltje kost €73,35. Na de plaatsing van het spiraal, wordt deze direct gecontroleerd middels een echo. Hiervoor berekenen wij geen kosten.

Close Menu