Skip to main content

Voeding voor je baby

Eén van de eerste keuzes, die je voor je kind maakt, is de keuze voor de voeding die je baby zal krijgen. Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor je kind in de eerste zes maanden. Flesvoeding is een goed alternatief wanneer je geen borstvoeding kunt of wilt geven.

Borstvoeding, de beste voeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor je kind in de eerste zes maanden. Borstvoeding is licht verteerbaar en zit vol unieke voedingsstoffen en antistoffen. Borstvoeding verhoogt de immunologische afweer van je baby en bevordert een gezonde groei en ontwikkeling. Je baby loopt minder risico op het krijgen van een aantal ziekten. Borstgevoede kinderen zijn minder vaak ziek en lopen minder kans op het ontwikkelen van allergische klachten.

Voorbereiding op borstvoeding

Het is handig om je van tevoren in het geven van borstvoeding te verdiepen. Na de bevalling ga je begeleiding en advies krijgen en dan is het meestal prettig als je zelf ook weet hoe het zit. Het op gang krijgen van de borstvoeding kost soms veel energie en doorzettingsvermogen. Maar een goed begin is het halve werk! Op onze gratis Voorlichtingsavond Borstvoeding, gegeven door lactatiekundige Sanne Koeman, leer je van tevoren hoe een baby goed aan de borst gelegd wordt, wat het belang van huid-op-huid contact is, het beloop van borstvoeding geven en wat je kunt doen bij eventuele problemen. Je kunt er ook voor kiezen je voor te bereiden door over borstvoeding te lezen of een borstvoedingscursus te volgen.

Begeleiding bij borstvoeding

De verloskundige en kraamverzorgende, consultatiebureauverpleegkundige en verpleegkundige op de kraamafdeling zijn allemaal opgeleid en ervaren om moeders die borstvoeding geven te begeleiden. De lactatiekundige is de specialist in de borstvoeding. Zij heeft een opleiding gedaan om moeders die borstvoeding geven professioneel te begeleiden. Als de borstvoeding niet loopt zoals je had verwacht en onze begeleiding lost eventuele problemen niet op, is het soms handig om een lactatiekundige in te schakelen. Zij kan je in een consult op de goede weg helpen en waardevolle adviezen geven.

Vaak wordt lactatiekundige zorg vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Soms heeft je kraamzorgorganisatie een eigen lactatiekundige in dienst. Wij hebben een samenwerkingsverband met lactatiekundige en gespecialiseerd verleegkundige Sanne Koeman. Contactgegevens vind je op onze handige links pagina bij Lactatiekundigen.

Kijk voor meer informatie over (alles rondom) borstvoeding op de website van het Kenniscentrum Borstvoeding

Flesvoeding, een goed alternatief

Flesvoeding, ook wel kunstvoeding genoemd, is een goed alternatief wanneer je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Er zijn verschillende fabrikanten van zuigelingenvoeding, die diverse samenstellingen van voeding hebben. Over het algemeen maakt het niet uit voor welk merk flesvoeding je kiest. Het is verstandig één merk voeding te kiezen en de baby deze te blijven geven. Haal alvast kunstvoeding, flesjes en spenen in huis voordat de baby geboren is.

De kraamverzorgende zal je informatie en advies geven, over het bereiden van de flesvoeding. In de kraamtijd wordt de hoeveelheid die je baby drinkt dagelijks heel geleidelijk uitgebreid. Het is verstandig om in het begin een voedingsschema bij te houden. Ook hierbij zal de kraamverzorgende je begeleiden.

Meer informatie over het flesvoeding lees je op de website van het Voedingscentrum

Hypo-allergeen

Heeft je kindje een verhoogde kans op een koemelkallergie, dan kan het verstandig zijn voor hypo-allergene flesvoeding te kiezen. Dit is aan de orde als één van de ouders, een broertje of een zusje van je baby een allergie heeft (gehad), zoals eczeem, hooikoorts, astma of voedselallergie. De eiwitten, die de koemelkallergie veroorzaken, zijn in deze voeding voorbewerkt. Ze zijn als het ware in kleine stukjes geknipt, zodat de kans veel kleiner is dat je kindje hierop allergisch reageert.

Close Menu