Kraamtijd

Voeding

Eén van de belangrijkste eerste keuzes, die je voor je kind maakt, is de keuze voor de voeding die je baby zal krijgen.

Borstvoeding

de beste voeding

Baby -21167_1280Borstvoeding is de meest gezonde, volledig afgestemde, voeding voor je kind in de eerste zes maanden. Borstvoeding is licht verteerbaar en zit vol unieke voedingsstoffen, antistoffen, groeihormonen en levende cellen die een baby nodig heeft. Borstvoeding verhoogt de immunologische afweer van je baby en bevordert een gezonde groei en ontwikkeling. Je baby loopt minder risico op het krijgen van een aantal ziekten. Borstgevoede kinderen zijn minder vaak en minder ernstig ziek en hebben minder kans op het ontwikkelen van allergische klachten. 

Voorbereiding

Wanneer je borstvoeding gaat geven, is het handig om je daar enigszins op voor te bereiden. Na de bevalling ga je begeleiding en advies krijgen en dan is het meestal prettig als je zelf ook weet hoe het zit!

Het op gang krijgen van de borstvoeding kost soms veel energie en doorzettingsvermogen. Maar een goed begin is het halve werk! Op onze gratis Voorlichtingsavond Borstvoeding leer je van tevoren hoe een baby goed aan de borst gelegd wordt, wat het belang van huid-op-huid contact is, het beloop van borstvoeding geven en wat je kunt doen bij eventueel ontstane problemen. Je kunt er ook voor kiezen je voor te bereiden door een boek te lezen of een borstvoedingscursus te volgen.

Begeleiding

De verloskundige en kraamverzorgende, consultatiebureauverpleegkundige en verpleegkundige op de kraamafdeling zijn allemaal opgeleid en ervaren om moeders die borstvoeding geven te begeleiden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en UNICEF ontwikkelden Tien Vuistregels voor het welslagen van de borstvoeding. De instellingen die moeder- en kindzorg bieden en dus ook bovengenoemde disciplines moeten hiervoor zorg dragen.

 download Tien Vuistregels

De lactatiekundige is de specialist in de borstvoeding. Zij heeft een opleiding gedaan om moeders die borstvoeding geven professioneel te begeleiden. Als de borstvoeding niet loopt zoals je had verwacht en onze begeleiding lost eventuele problemen niet op, is het soms handig om een lactatiekundige in te schakelen. Of het nu gaat om problemen bij het aanleggen, kolven of de melkproductie. Zij kan je in een consult de nodige adviezen geven. Vaak wordt lactatiekundige zorg vergoed door de zorgverzekeraar. Het is verstandig dit na te kijken in je polisvoorwaarden.

Kijk voor meer informatie over (alles rondom) borstvoeding op de website van het Kenniscentrum Borstvoeding, of op de website van de Samenwerkende Borstvoedings Organisaties (SBO).

Flesvoeding

goed alternatief

Flesvoeding, ook wel kunstvoeding genoemd, is een goed alternatief wanneer je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Er zijn verschillende fabrikanten van zuigelingenvoeding, die diverse samenstellingen van voeding hebben. Over het algemeen maakt het niet uit voor welk merk flesvoeding je kiest.

Tips voor de voeding

  • Stap zo weinig mogelijk over op een ander merk zuigelingenvoeding
  • Geef je baby de tijd om te wennen aan de voeding (ongeveer 3 weken)
  • Lichamelijk contact en persoonlijke aandacht is van belang bij het goed verlopen van een voeding
  • Creëer een rustige omgeving rondom het voeden

De kraamverzorgende zal je informatie en advies geven, over het bereiden van de flesvoeding. In de kraamtijd wordt de hoeveelheid die je baby drinkt dagelijks uitgebreid. Het is raadzaam om in het begin een voedingsschema bij te houden. De kraamverzorgster zal je hierbij begeleiden.

hypo-allergeen

Heeft je kindje een verhoogde kans op een koemelkallergie, dan kan het verstandig zijn voor hypo-allergene flesvoeding te kiezen. Dit is aan de orde als één van de ouders, een broertje of een zusje van je baby een allergie heeft (gehad), zoals eczeem, hooikoorts, astma of voedselallergie. De eiwitten, die de koemelkallergie veroorzaken, zijn in deze voeding voorbewerkt. Ze zijn als het ware in kleine stukjes geknipt, zodat de kans veel kleiner is dat je kindje hierop allergisch reageert. 

tips voor jou

In de eerste week van de kraamtijd kun je last krijgen van stuwing. Iedere vorm van prikkeling van de borsten kan dit stimuleren. Om dit tegen te gaan is het raadzaam om, vanaf de bevalling, dag en nacht een strakke bh te dragen. Zorg er ook voor, dat je niet de stralen van de douche op je borsten krijgt, omdat ook dit de productie van borstvoeding kan stimuleren.