Skip to main content

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus (en alle virussen die griep en verkoudheid veroorzaken) te voorkomen zijn:
Was je handen regelmatig
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes
Het wordt afgeraden een hand te geven

Moet een zwangere vrouw zich extra zorgen maken?
Nee. De infectie met het nieuwe coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?
In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is (geen verticale transmissie).

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?
Dat COVID-19 waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil dat niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hierin belangrijk.

Advies m.b.t. kraambezoek?
Het is belangrijk dat het kraambezoek zich ook houdt aan de hygiënemaatregelen.

Ben je ziek?
Kom niet naar de praktijk met de volgende klachten:

Koorts (ten minste 38 graden Celsius) én ten minste één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid
EN
De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio met wijdverspreide transmissie: China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea en Iran en in Noord-Italië de provincies Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië.
of:
De klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie met COVID-19
Meld je klachten telefonisch aan de huisarts. De huisarts heeft meldplicht bij de GGD. De GGD zal een huisbezoek afleggen om diagnostiek te doen.

Volg het laatste nieuws en lees de juiste informatie op de site van het RIVM

Close Menu