Skip to main content

Wat te regelen

Tijdens je zwangerschap moet je allerlei zaken regelen. Veel daarvan wordt pas van belang als je kindje geboren is. Het is verstandig om bijtijds na te denken over de mogelijkheden die je hebt en een en ander goed te regelen.

Kraamzorg

De kraamverzorgende assisteert ons bij bevallingen thuis en verzorgt moeder en kind na de bevalling. Zij komt in de eerste week dagelijks bij je thuis. Ze verzorgt jou en je kindje en leert jullie zelf je baby te verzorgen en te voeden door het geven van begeleiding, informatie en advies. Ook neemt zij een deel van de zorg over voor het huishouden en voor jullie gezin. Ze verricht en rapporteert de lichamelijke controles, om zo de gezondheid van jou en je kind te bewaken en rapporteert dit in een kraamdossier.

Je kunt je na de termijnecho al aanmelden bij de kraamzorg. Doe dat zo vroeg mogelijk, het liefst als je een week of 12 zwanger bent, maar uiterlijk in de 20e week. Zo is de kans het grootst dat je het aantal uren kraamzorg krijgt dat je nodig hebt. Informeer voor die tijd even bij je zorgverzekeraar.

De organisaties die kraamzorg leveren in onze regio, waar wij veel mee samenwerken en goede ervaring mee hebben zijn o.a.:

  • Kraam & Co
  • De Kraamvogel
  • Brenda’s Kraamzorg
  • Kraamzorg Amstelland, Natasja Koeleman
  • Blooming babies, Mariella Angelozzi

Maar het staat je natuurlijk vrij om elk willekeurig kraambureau in te schakelen, eventueel na overleg met je zorgverzekeraar. Kijk voor meer informatie en contactgegevens bij onze handige links pagina bij kraamzorg.

Erkenning en ouderlijk gezag

Als je niet getrouwd en geen geregistreerd partners bent, kan je partner officieel het ouderschap op zich nemen, door het kind te erkennen.

Voor de erkenning heeft de partner de toestemming van de moeder nodig. In de zwangerschap betekent dit dat je als ouders samen, met elk een geldig identiteitsbewijs, naar de gemeente gaat en beiden tekent voor de erkenning. Zodra de baby dan wordt geboren, is de erkenner de juridische ouder. Het is verstandig de erkenning vóór 24 weken zwangerschap te regelen, omdat je vanaf die zwangerschapsduur verplicht bent ook aangifte te doen van de geboorte van je kind. Jullie kind heeft dan juridisch gezien meteen twee ouders, ook in het geval van vroeggeboorte of als een van beide ouders vóór de geboorteaangifte iets zou overkomen.

Na de erkenning krijg je een afschrift van de akte mee naar huis, die je bij de geboorteaangifte mee dient te nemen.

Door de erkenning of geboorteaangifte van het kind is de partner tegenwoordig meteen ook wettelijke vertegenwoordiger van het kind.

Gezamenlijk gezag betekent dat, naast de moeder, de partner ook beslissingen mag nemen over de opvoeding en de verzorging van jullie kind. Daarnaast mag je partner het vermogen van jullie kind beheren en rechtshandelingen verrichten in naam van jullie zoon of dochter.
Meer informatie over erkenning en ouderlijk gezag, vind je op de website van Rijksoverheid.

Werk

Als zwangere krijg je te maken met rechten en plichten op je werk. Op het moment dat je je werkgever vertelt dat je zwanger bent, krijg je recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Daarnaast hoor je gelegenheid te krijgen om de verloskundige of gynaecoloog te bezoeken, ook onder werktijd.

Je werkgever kan vragen om een zwangerschapsverklaring, om je zwangerschapsverlof te kunnen regelen. Deze kun je bij ons vragen na de termijnecho. Maak tijdig afspraken met je werkgever over eventueel ouderschapsverlof en bespreek de mogelijkheden om minder te gaan werken na je bevalling, als je dat zou willen.
Heb je zwaar of risicovol werk, dan moet je werkgever het werk aanpassen en je eventueel ander werk geven. Je kunt dit ook overleggen met de bedrijfsarts (arbo-dienst) of de Arbeidsinspectie.

Ben je zelfstandige of ben je werkloos, dan gelden er andere regels dan wanneer je in loondienst bent. Wanneer je als zelfstandige werkt dan kun je bij het UWV een uitkering aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van UWV.

Kijk voor meer informatie over zwangerschap en veilig werken op de website van het RIVM, en over wet- en regelgeving rondom zwangerschapsverlof op de website van het Ministerie van Sociale zaken en de website van Rijksoverheid.

Kinderopvang

Als je na de bevalling weer wilt gaan werken is het belangrijk dat je vroegtijdig weet hoe je de kinderopvang wilt regelen. Wanneer je kiest voor een kinderdagverblijf of een gastouderbureau, dan is het verstandig om je zo vroeg mogelijk aan te melden. Vaak zijn er lange wachtlijsten. Kijk voor informatie over kinderopvangtoeslag op de website van Rijksoverheid.

Zwangerschapscursus

Het kan nuttig en leuk zijn om een cursus te volgen, als voorbereiding op je bevalling. Je kunt een cursus volgen in groepsverband of middels privé-lessen, alleen of samen met je partner, meer actief of juist ontspannen, in het park of bij een yoga-school, in het Nederlands of Engels. Er is een scala aan mogelijkheden!

Vooral als je je eerste kindje verwacht, doe je veel informatie op bij een cursus. Bij een tweede of volgend kindje, kan de cursus je een welkom moment van ontspanning bieden en is het vaak prettig je kennis weer wat op te frissen.

Meer informatie over cursussen, met links en telefoonnummers, vind je bij handige links bij cursussen.

Moeders voor Moeders

Ongeveer één op de zes stellen heeft te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Een vruchtbaarheidsbehandeling kan de kans op zwangerschap doen toenemen.

Zwangere vrouwen maken in de eerste vier maanden van de zwangerschap volop het zwangerschapshormoon hCG aan. Een groot deel van dit hormoon verdwijnt uit het lichaam via de urine. Met behulp van dit hormoon kan een geneesmiddel worden gemaakt dat wordt toegepast bij vruchtbaarheidsbehandelingen in binnen- en buitenland. Moeders voor Moeders zamelt de urine in van zwangere vrouwen.

Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Informatrice van onze regio is Marjolein Jansen. Je kunt haar rechtstreeks bellen of mailen. Of kijk op: moedersvoormoeders.nl/

Close Menu