Skip to main content

Vandaag gaat de Wereld Borstvoeding Week van start.

De doelstelling van de Nederlandse Moedermelkbank is het verstrekken van donormelk aan kinderen wiens moeder zelf geen of onvoldoende melk produceert of waarvan de moedermelk niet kan worden gebruikt.

Het liefst willen we dat alle te vroeg geboren baby’s moedermelk krijgen. Maar het blijkt dat juist de moeders van kinderen die op de afdeling Intensive Care Neonatologie zijn opgenomen vaak niet (of niet voldoende) melk produceren om hun kind te voeden. Dit komt bijvoorbeeld doordat de moeders zelf ook ziek zijn, de baby nog niet aan de borst kan drinken en de melk daardoor langdurig afgekolfd moet worden. Dit wordt tevens bemoeilijkt doordat de moeder veel stress heeft omdat haar kind te vroeg is geboren en is opgenomen op de intensive care afdeling. Soms krijgen moeders ook medicijnen, waardoor haar kind deze moedermelk niet mag krijgen. Om ook deze kinderen van de voordelen van moedermelk te kunnen laten profiteren is de Nederlandse Moedermelkbank opgericht.

In eerste instantie zal de donormelk alleen gegeven worden aan te vroeg geboren kinderen (prematuren) die zijn opgenomen op een van de intensive care afdelingen voor pasgeborenen. Dit zal alleen gebeuren wanneer het kind deelneemt aan het wetenschappelijk onderzoek wat aan de moedermelkbank gekoppeld is.

Vind meer informatie op de website van de afdeling Neonatologie van het VUmc

Close Menu