Skip to main content

Wanneer te bellen

 

Een normale periode om te bevallen is tussen 37 en 42 weken zwangerschap. De bevalling kan beginnen met weeën of het breken van de vliezen. Wij zullen je in de laatste weken van je zwangerschap informeren, over wanneer je ons moet bellen. Begint de bevalling voor 37 weken, neem dan altijd direct contact op.

Bereikbaarheid

Wanneer je ons nodig hebt, zoals in onderstaande situaties, bel je ons op telefoonnummer 020 6470474 Kies 1 voor de dienstdoende verloskundige.

Als de spoedlijn niet bereikbaar is en je vraag even kan wachten, vragen wij je om na 5 minuten nogmaals te bellen. Indien de spoedlijn herhaaldelijk niet bereikbaar is bel je, alleen voor spoed, met de verloskamers van Ziekenhuis Amstelland op: 020 7556642
Geef dan duidelijk aan ons te willen bereiken.

Weeën

De meeste bevallingen beginnen met weeën; krachtige samentrekkingen van de baarmoederspier. Kenmerkend aan weeën, is dat de pijn komt en gaat en dat ze toenemen in kracht, duur en frequentie. Continu aanhoudende buikpijn is niet in orde. Als de weeën beginnen, komen ze meestal onregelmatig, duren nog kort en zijn niet zo pijnlijk.

De ontsluiting begint meestal als weeën iedere 5 minuten komen, 1 minuut aanhouden en toenemen in kracht. Ze zorgen dan voor ongeveer 1 centimeter ontsluiting per uur. Bij de bevalling van een eerste kindje, kun je dan rustig één tot twee uur afwachten voordat je ons belt. Bij een tweede of volgend kindje, vragen wij je te bellen zodra je merkt dat de weeën doorzetten en een half tot een uur lang iedere 5 minuten komen.

Als het snel gaat moet je ons direct bellen. Dit is meestal het geval als de weeën om de 2 à 3 minuten komen, of als je drukgevoel (persdrang) hebt. Soms gaat het snel na het breken van de vliezen. Natuurlijk bel je ons ook als je ongerust bent, of als je veel moeite hebt met het opvangen van de weeën.

Vruchtwaterverlies

De bevalling kan ook beginnen met het breken van de vliezen, waarna je vruchtwater verliest. Vruchtwater kan veel vochtverlies in één keer zijn, of in kleine beetjes komen. Meestal loopt het continu door. Vang een beetje vruchtwater op in een glas of in maandverband, zodat wij dit kunnen beoordelen wanneer we bij je thuis komen.

Normaal vruchtwater is helder van kleur: als water, wit met vlokjes of roze. Wanneer je tenminste 37 weken zwanger bent en het hoofdje ingedaald is, bel je ons hiervoor overdag (tussen 9:00 en 21:00). ’s Nachts is het niet nodig te bellen bij helder vruchtwaterverlies, mits verder alles normaal is. Meet wel iedere 4 tot 6 uur je temperatuur (rectaal). Bij een temperatuur hoger dan 37,5 moet je ons direct bellen.

Bij gebroken vliezen mag het 24 uur duren tot je bevallen bent. Dit vanwege de kans op een infectie na verloop van tijd. Ter voorkoming van een infectie, mag je niet in bad, geen tampons gebruiken en geen geslachtsgemeenschap hebben.

Bij groen of bruin vruchtwater heeft het kindje waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept (meconiumhoudend vruchtwater). Bel ons dan direct, 24 uur per dag.

Als het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald, krijg je duidelijke instructies op het spreekuur. We vragen je dan om bij gebroken vliezen te gaan liggen en ons 24 uur per dag te bellen.

Slijmprop

Je kunt voor of tijdens de bevalling slijm (de slijmprop) verliezen. Dit kan gepaard gaan met een beetje bloedverlies. De bevalling kan hierna beginnen, maar dat hoeft niet. Het is niet nodig om ons hiervoor te bellen.

Overige spoedgevallen

Buiten alle hierboven genoemde situaties, kunnen er nog veel andere redenen zijn om ons direct te bellen.

Bel ons altijd op het spoednummer als je:

  • Ongerust bent omdat je minder kindsbewegingen voelt
  • Ruim helderrood vaginaal bloed verliest
  • Een continu aanhoudende buikpijn voelt
  • Je ziek voelt of koortsig (>37,5 ) bent
  • Ongerust bent
Close Menu