Skip to main content

Consult

Als je nog niet zwanger bent, maar dit wel graag wilt worden, ben je samen met je partner van harte welkom op ons kinderwensspreekuur. Je krijgt dan een gesprek met een verloskundige over zwanger worden, zwanger zijn, en hoe dan verder. Op dit preconceptioneel consult brengen we jullie gezondheid in kaart en geven je voorlichting.

Een goed begin

Uit onderzoek wordt steeds duidelijker hoe ontzettend belangrijk de eerste weken van een zwangerschap zijn. Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk in het leven van het kind, hebben een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. De condities waaronder je zwanger wordt kunnen wellicht verbeteren en dit heeft een positief effect op je zwangerschap, bevalling en de gezondheid van jou en je toekomstige kind.

Wat komt aan bod

Tijdens het consult nemen we van alles met jullie door: Voeding, leefwijze, ziekten, geneesmiddelengebruik, werkomstandigheden en erfelijke factoren. Soms kan worden vastgesteld of jullie een verhoogd risico hebben op een kindje met een aandoening. Wij kunnen je informeren over mogelijke onderzoeken. Voor erfelijkheidsonderzoek in de familie of bij aanstaande ouders is tijd nodig. Als je denkt dat je hier mogelijk voor in aanmerking komt, wacht dan liever niet tot je zwanger bent! Ook eventuele eerdere zwangerschappen (ook abortus en miskramen), psychische en/of seksuele problemen en de menstruatiecyclus komen aan bod. Daarnaast geven we voorlichting over vruchtbaarheid, zwangerschap en een gezonde leefstijl. Als jullie al een tijdje zwanger proberen te worden, zal de verloskundige hierover meer vragen en advies geven. Aan het eind van het gesprek krijg je informatiemateriaal mee, zodat je thuis alles nog eens kunt doorlezen. We maken een schriftelijk verslag van dit consult, dat, in overleg, naar de huisarts kan worden verstuurd.

Vragenlijst

Heb je een kinderwens, vul dan de vragenlijst in op ZwangerWijzer.nl en neem deze mee naar de afspraak. Aan de hand van de antwoorden kunnen eventuele risico’s makkelijker worden ingeschat.

Kosten

De kosten voor een preconceptioneel consult bedragen € 63,35. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden dit consult; informeer ernaar bij je zorgverzekeraar.

Meer informatie bij kinderwens

Lees meer informatie over kinderwens op deVerloskundige.nl en op StraksZwangerworden.nl

Indien het niet lukt om spontaan zwanger te worden, vind je meer informatie over vruchtbaarheidsproblemen op de website van Freya en over onderzoek en behandelingen op de website van de NVOG (Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie)

Andere onderwerpen in deze categorie

Close Menu