Skip to main content

Van week tot week

Vanaf het moment dat een zaadcel er in is geslaagd om de eicel te bevruchten, ben je zwanger. Zonder dat je je er van bewust bent, heeft zich een wonder afgespeeld in jouw buik! In korte tijd groeit de bevruchte eicel uit tot een foetus, waar alle belangrijke organen en lichaamssystemen al op hun plaats zitten. Ongeveer 40 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie, zal je kindje worden geboren.

Het eerste trimester - week 1 tot en met week 12

De eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Toch speelt er zich in je buik veel af in in korte tijd. De bevruchte eicel zal zich snel vermenigvuldigen tot een bal van cellen. Na de innesteling in de baarmoederwand zullen deze cellen uitgroeien tot het embryo en de placenta. De placenta zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof naar je baby. Het hart, met de bloedsomloop, is het eerste orgaan dat functioneert. Ook de basis van de hersenen en het ruggenmerg worden tijdens de eerste weken gevormd. Na ongeveer 10 weken beginnen ook de andere vitale organen, zoals de darmen, hersenen en lever, te functioneren. Botten en kraakbeen worden aangemaakt. Ook de geslachtsorganen zijn al aanwezig, al kunnen we deze op een echo nog niet bekijken. Aan het eind van het eerste trimester zitten alle belangrijke organen en lichaamssystemen op hun plaats. Zij zullen zich verder ontwikkelen door te rijpen en te groeien. Tijdens het eerste zwangerschapstrimester groeit het embryo uit tot een foetus van 7 centimeter lang en 33 gram zwaar.

Het tweede trimester - week 13 tot en met week 26

In het tweede trimester groeit de foetus van 7 naar 37 cm en van 33 naar 940 gram. Maar niet alleen zijn groei gaat hard, hij ontwikkelt zich ook snel. Hij traint zijn spieren en oefent met ademen, zuigen en slikken. Allemaal vaardigheden die hij straks nodig heeft om te overleven buiten je baarmoeder. Hoe verder het zenuwstelsel zich ontwikkelt, hoe beter nu ook de verschillende zintuigen gaan werken. Vanuit de baarmoeder kan hij jouw stem horen en op termijn zelfs herkennen. Zijn ogen kunnen licht door jouw buik heen opmerken. Halverwege dit trimester voel je je baby voor het eerst schoppen! De foetus kan de hik hebben, gapen en duimen en lijkt in gedrag meer en meer op een baby. Van buiten ziet je kindje er al af uit, maar hij moet nog flink groeien en zijn organen zijn nog niet rijp voor een leven buiten de baarmoeder.

Het derde trimester - week 27 tot de week van je bevalling

In het derde trimester groeit je baby van 37 cm en 940 gram tot ongeveer 50 cm en 3400 gram. In lengte verdubbelt hij dus niet meer, terwijl hij in gewicht nog vier keer zo zwaar wordt! Een groot gedeelte van deze gewichtstoename zit in vet. Dit houdt hem straks warm buiten de baarmoeder. Aan het begin van het derde trimester gaan je baby’s ogen open en al snel kan hij ook knipperen. Hij ziet er nu niet alleen uit als een baby, maar gedraagt zich ook echt zo. Hij trekt gezichten, slikt, hikt, beweegt zijn armen en benen, zuigt op zijn vingers en draait zijn hoofd. Zijn zintuigen gaan steeds beter werken en als hij slaapt, droomt hij zelfs al. Zijn hersenen ontwikkelen zich snel en zullen dit ook na de geboorte blijven doen. Andere organen, zoals de lever en nieren, zijn aan het eind van het derde trimester volledig ontwikkeld. Het kraakbeen wordt verder omgezet in botten. Zijn schedel blijft nog wat zachter en bestaat uit ‘losse platen’, zodat deze over elkaar kunnen schuiven tijdens de bevalling. Aan het eind van je zwangerschap wordt de baarmoeder krapper voor je baby. Hij zal daarom een lighouding aannemen die voor hem prettig is. De meeste baby’s gaan in achterhoofdsligging liggen. Na 37 weken is je baby voldragen en kan de bevalling beginnen. Je baby kan echter ook besluiten om tot week 42 in je baarmoeder te blijven zitten. Hoe dan ook, dit trimester zal eindigen met de bevalling!

Zwangerschapskalender

In de zwangerschapskalender op de site deverloskundige.nl volg je de ontwikkeling van jezelf en de baby in je buik op de voet. Je leest hier wat er van week tot week gebeurt en krijgt er handige tips.

Close Menu