Skip to main content

Controles

Zodra je weet dat je zwanger bent, plannen wij graag een intake en vroege echo met je in. Je hebt hiervoor geen verwijzing van je huisarts nodig. Na de intake volgen de controles, waarbij we vervolgen hoe het gaat met jou en je kindje. Naast de medische controles bespreken we hoe je de zwangerschap beleeft, welke vragen je hebt en voorzien wij je van de nodige informatie. Tijdens de controles maak je kennis met alle verloskundigen in de praktijk, waardoor we elkaar leren kennen en je een vertrouwensband met ons kunt opbouwen.

Na je intake ontvang je informatie over een app die wij je kosteloos aanbieden. In deze app kun je dag en nacht je verloskundige dossier inzien met controles en echofoto’s van de zwangerschap.

Eerste controle

De eerste controle, oftewel de intake, vindt plaats wanneer je ongeveer 8 weken zwanger bent. We bevestigen je inschrijving met een welkomstbrief per e-mail. Het is handig als je deze brief leest voor de intake. Zo weet je alvast wat je kunt verwachten en krijg je belangrijke informatie voor in de zwangerschap.

De intake duurt ongeveer 45 minuten. We stellen vragen over de gezondheid en leefgewoonten van jou en je eventuele partner. Ook vragen we naar de gezondheid van de familie(s) en naar verloop van eventuele vorige zwangerschap(pen).

Wij zullen je informeren over prenataal onderzoek, echo’s en kraamzorg. We meten je bloeddruk. We geven je een laboratoriumformulier mee om bloed te laten prikken. Ook krijg je een aantal informatiefolders mee. In een van deze, de folder ‘Zwanger!’, wordt onder meer uitgelegd, wat er in je bloed onderzocht wordt. Deze folder is ook te lezen via de website van het RIVM. Uiteraard is er ruim de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Wij bieden iedereen een vroege echo aan, vanaf 8 weken zwangerschapsduur, ook als daar geen medische indicatie voor bestaat. Deze echo noemen wij een ‘gunst-echo’ en dienen wij niet in bij de zorgverzekeraar. Vaak zal deze echo worden gecombineerd met de intake op onze praktijk.

Op het eind van deze eerste afspraak maken we een afspraak voor de termijnecho. Deze kan het beste plaatsvinden bij een zwangerschapsduur van 10 tot 12 weken.

Vervolgcontroles

We zien je graag elke vier tot acht weken op controle na je intake. Vanaf een zwangerschapsduur van 24 weken zien we je graag iedere drie weken en vanaf 30 weken gaat de frequentie omhoog naar elke twee weken. Richting de bevalling, na 36 weken zwangerschapsduur, ben je wekelijks welkom voor een controle afspraak op de praktijk.

De vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten. We bespreken hoe het met je gaat en beantwoorden graag je vragen. We meten je bloeddruk, beoordelen de groei van je buik en de ligging van je kindje. We luisteren de hartslag van je kindje met de doptone.

Je ontvangt informatie over het bewegingspatroon van je kindje, over borstvoeding, over de plek en wijze van bevallen en hoort wanneer je ons moet bellen bij de bevalling.

Bij een zwangerschapsduur van ongeveer 30 weken verwijzen wij je nogmaals voor bloedonderzoek naar het laboratorium. We bieden je bij een zwangerschapsduur van 30 weken een groeiecho aan en bij 36 weken een liggingsecho. Bij bijzonderheden of voor aanvullend onderzoek, zullen we je doorverwijzen naar de huisarts of gynaecoloog.

 

Hartjesspreekuur

Bij een zwangerschapsduur vanaf 13 tot aan 24 weken kun je ook terecht op het ‘hartjesspreekuur’. Vind je de periode tussen de controles te lang en wil je tussendoor even het hartje van je kindje horen, dan ben je hiervoor van harte welkom.

Wij hebben hartjesspreekuur op dinsdag (Amsterdam Buitenveldert) en donderdag (Amstelveen Kamillelaan) tussen 14:45 en 15:15. We vragen je om je van tevoren even aan te melden met een mailtje aan de praktijk, zodat we weten dat je komt.

Close Menu