Skip to main content

Echo’s

Wij beschikken over geavanceerde echoapparatuur op onze praktijklocaties. Je kunt bij ons terecht voor alle echo’s, zoals een vroege echo, termijnecho, 13 weken- en 20 weken-screeningsecho en groei- en liggingsecho.

Ook maken wij echo’s op eigen verzoek (zonder medische indicatie), zoals een echo geslachtsbepaling of een echo waarbij we in 2D of 3D kijken naar je kindje. Voor deze echo’s plannen we 15 minuten in. De mooiste beelden worden op foto afgedrukt en je vindt alle digitale foto’s terug in de app op je smartphone (over deze app ontvang je informatie na je eerste afspraak).

Wij bieden de mogelijkheid voor echo’s op het avondspreekuur op onze locaties in Amstelveen en Amsterdam Buitenveldert. Ook kan de echo aan je zwangerschapscontrole gekoppeld worden.

Vroege echo voor iedereen

Soms is er een medische reden om een vroege echo te maken, al bij 7 tot 8 weken zwangerschapsduur. Als je eerder een miskraam had, of in deze zwangerschap bloedverlies hebt, wordt een vroege echo vergoed door je zorgverzekeraar.

Wij hebben ervoor gekozen om al onze cliënten een vroege echo aan te bieden, ook als daar geen medische reden voor bestaat. De kosten van deze echo dienen wij niet in bij de zorgverzekeraar.

Met de vroege echo beoordelen we of op dat moment het hartje klopt, het kindje zich in de baarmoeder bevindt en kunnen we zien of je zwanger bent van een eenling of meerling. Echo’s vóór een zwangerschapsduur van 10 weken worden meestal vaginaal gemaakt. Voor een vaginale echo is een lege blaas nodig.

Termijnecho

De termijnecho maken wij het liefst bij een zwangerschapsduur van 10 tot 12 weken. Met de termijnecho beoordelen we alle items van de vroege echo opnieuw. Nu meten we ook de kruin-stuitlengte van je kindje, waarna we de uitgerekende datum vaststellen.

We kunnen de zwangerschap nu meestal via je buik bekijken. Hiervoor is een volle blaas nodig. Je kunt het beste een uur voor de echo gaan plassen en daarna 2 glazen water drinken. Indien er bij de echo blijkt dat je toch iets minder ver zwanger bent, of het beeld is niet voldoende van kwaliteit, dan zullen we alsnog voorstellen een vaginale echo te maken, of de echo op een later tijdstip te herhalen.

De termijnecho wordt voor iedereen vergoed door de zorgverzekeraar.

Groeiecho

Wij hebben ervoor gekozen om iedere zwangere een groeiecho aan te bieden bij ongeveer 30 weken zwangerschapsduur. Deze echo is een aanvulling op het onderzoek met de hand. We meten de maten van het hoofd, de buikomtrek en het bovenbeen. Daarnaast beoordelen we de hoeveelheid vruchtwater. Door de metingen bij deze echo met de metingen van de 20 weken-echo in kaart te brengen, zien we of de groeicurve een voldoende stijgende lijn laat zien. Zo kunnen we de groei van je kindje beoordelen. Als er sprake lijkt van te weinig groei, zullen we je voor verdere groeicontrole naar het ziekenhuis verwijzen.

Liggingsecho

Wij bieden al onze zwangeren, bij ongeveer 36 weken zwangerschapsduur, een liggingsecho aan. Met deze echo controleren we of het kindje met het hoofd naar beneden ligt. Als je kindje toch met de billen naar beneden ligt, kan worden verwezen voor een eventuele versie (draaiing) van de baby. Als je dit wenst, wordt dit, vanaf 36 weken zwangerschap, in het ziekenhuis gedaan. Naast het bepalen van de ligging, proberen we bij deze echo opnieuw de groei van de buik en het been te beoordelen. Deze maten worden in de groeicurve met de eerdere metingen gezet, zodat we kunnen zien of de baby nog steeds naar verwachting groeit.

Meer informatie over echoscopisch onderzoek bij de 13- en 20 weken-screeningsecho, lees je bij prenataal onderzoek.

Echo op verzoek

Als zwangere in onze praktijk ben je ook welkom voor echo’s op eigen verzoek (zonder medische indicatie), waarbij we in 2D of 3D kijken naar het kindje.

Wil je het geslacht van je kind graag weten en hiermee niet wachten tot bij de 20 weken-echo? Wij maken graag een echo geslachtsbepaling vanaf een zwangerschapsduur van 15 weken.

Een echo waarbij we in 3D kijken naar je kindje is het mooist bij 24 tot 28 weken zwangerschapsduur. Je ontvangt de mooiste twee beelden van de echo als foto-afdruk en kunt alle foto’s digitaal terugvinden in de app op je smartphone.

Deze echo wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Voor een echo op verzoek brengen wij €50,- in rekening, welke we je vragen vooraf te voldoen.

Close Menu