Skip to main content

Voorbereiding op de bevalling

Een goede voorbereiding kan je helpen ontspannen aan de start van je bevalling te staan. Op onze voorlichtingsavond informeren we jou en je partner graag uitgebreid over het beloop van de bevalling. Je hoort van ons wat je kunt verwachten en krijgt tips over hoe om te gaan met weeën. Ook een zwangerschapscursus biedt een goede voorbereiding en kan eventuele angst wegnemen. Op het spreekuur bespreken we een geboorteplan als je dat wenst. Laat je informeren en stel ons je vragen, zodat je voorbereid bent op wat gaat komen. We geven je graag tips en voorzien je van checklists, waarmee je kunt controleren of je er ook praktisch gezien klaar voor bent.

Lezen en kijken

Hoe jij je voorbereid is aan jou. Het kan prettig zijn om je in te lezen. Er zijn goede boeken en tijdschriften en je ontvangt folders van onze praktijk. Op de website De Verloskundige vind je betrouwbare informatie in de vorm van folders en filmpjes

Voorlichtingsavond

Eens in de 6-8 weken geven wij een voorlichtingsavond over de bevalling. Vooral wanneer je je eerst kindje verwacht, zal je hier veel nuttige informatie en tips op kunnen doen. Dit draagt eraan bij, om goed voorbereid de bevalling in te kunnen gaan. Natuurlijk geven wij je ook de nodige informatie op het spreekuur, maar op deze avond kunnen we dieper op de verschillende onderwerpen ingaan. We zullen bespreken wat je kunt verwachten van je lijf, tips geven voor partners en toelichten wat onze rol is bij de bevalling. De mogelijkheden van de plek en manier van bevallen worden besproken, evenals pijnstilling en andere medische indicaties. Natuurlijk komt ook de vraag ‘Wanneer moeten we bellen?’ uitgebreid aan bod. Je vindt de planning van onze voorlichtingsavonden in Agenda.

Geboorteplan

In een geboorteplan kun je jouw specifieke wensen voor je bevalling beschrijven. Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Het maakt inzichtelijk wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Tegelijkertijd geeft het bespreken ervan een moment om samen door te nemen wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling. We bespreken je geboorteplan wanneer je ongeveer 36 weken zwanger bent. Wij ontvangen het plan graag digitaal, zodat we het aan je dossier kunnen toevoegen. Mocht er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan, dan dragen we het geboorteplan over aan de gynaecoloog. Daarom is het handig om zelf een print bij je te hebben. Tips over het schrijven van een geboorteplan vind je op de website De Verloskundige

Wat heb je nodig?

Voor de bevalling, moet je een aantal zaken in huis hebben. Deze spullen zijn nodig voor zowel een geplande thuis- als ziekenhuisbevalling. Het is verstandig om alles voor 37 weken zwangerschap in huis te hebben:

  • bedklossen (of kratjes) om je bed te verhogen tot minimaal 70-80 cm hoog (klossen leen je gratis bij de Thuiszorgwinkel)
  • twee emmers met vuilniszakken
  • twee metalen kruiken en twee kruikenzakken
  • twaalf hydrofiele luiers
  • twee mutsjes en babykleertjes

Kraampakket

Meestal wordt een kraampakket je door de zorgverzekeraar toegestuurd, rond 30 weken zwangerschap. Als je hiervoor niet verzekerd bent, moet je het zelf kopen. Dit kan bij o.a. de Thuiszorgwinkel, een babyzaak of apotheek. Ook kun je los alle benodigde onderdelen aanschaffen. Soms ben je dan iets goedkoper uit. Hier vind je een checklist, waarmee je kunt controleren of je kraampakket compleet is.

Download checklist (PDF)

Tas voor bevalling in het ziekenhuis

Wanneer je snel naar het ziekenhuis moet tijdens de bevalling, is het handig dat er al een tas klaarstaat, met alle spullen die je nodig hebt. Hier vind je een checklist, waarmee je kunt controleren of je ‘vluchtkoffer’ compleet is.

Download checklist (PDF)

Baby-uitzet

Voor de komst van je kind heb je een aantal spullen nodig, voor het bedje, voor de voeding en de verzorging van je baby. Hier vind je een checklist, waarmee je kunt controleren of je baby-uitzet compleet is.

Download checklist (PDF)
Close Menu