Skip to main content

Geboorteaangifte

Wat je niet mag vergeten in de drukke kraamtijd, is het doen van de geboorteaangifte. De ambtenaar van de gemeente maakt een geboorteakte op, die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Dit is het juridische bewijs van de geboorte van je kind. Aangifte van geboorte in Nederland is gratis. Wel betaal je kosten als je een afschrift van de geboorteakte wilt.

Binnen 3 dagen geboorteaangifte doen

Na de geboorte ben je verplicht je kind binnen 3 dagen aan te geven in de gemeente waar het kind geboren is. Dit hoeft dus niet in de woonplaats te zijn.

De geboortedag zelf telt niet mee voor de aangiftetermijn. Is de derde dag een zaterdag, zondag of feestdag? Dan mag je de aangifte ook op de eerste werkdag erna doen.

In de gemeente Amstelveen kun je de geboorteaangifte doen tijdens de openingstijden aan de balie Burgerlijke Stand. In de gemeente Amsterdam maak je van tevoren een afspraak voor de aangifte bij een stadsloket.

Wie de aangifte doet

De moeder van het kind mag altijd de geboorteaangifte doen. De vader is verplicht de aangifte van geboorte van zijn zoon of dochter te doen. Als de vader niet aanwezig is, is iemand anders die bij de geboorte aanwezig was, verplicht om de aangifte te doen.

Wat je mee neemt

  • De namen van het kind
  • De geboortedatum en geboortetijdstip van je kindje, je mag deze zelf doorgeven en hebt hier geen verklaring voor nodig
  • Geldig identiteitsbewijs van degene die de aangifte doet
  • Geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • Als er vooraf erkend is: een afschrift van de erkenningsakte
  • Als het de aangifte van een tweede of volgend kind betreft uit dezelfde relatie en je wilt erkennen bij de aangifte, dient de vader een schriftelijke toestemming van de moeder mee te nemen en haar identiteitsbewijs
  • Als je bent getrouwd: het trouwboekje om je kind hierin te laten bijschrijven

Meer informatie

Meer informatie over de geboorteaangifte vind je op de websites van de gemeenten Amstelveen en Amsterdam

Close Menu