Skip to main content

Centering Pregnancy

Centering Pregnancy is een nieuwe en succesvolle manier van prenatale zorg. Het is een verloskundig programma waarbij de zwangerschapscontroles tijdens bijeenkomsten plaatsvinden. Naast het doen van de medische controles, is er veel aandacht voor het aankomend ouderschap, de veranderingen in lichaam en geest en een gezonde leefstijl. Na je eerste afspraak bij ons, je intake, geef je aan of je wilt deelnemen aan Centering Pregnancy. Je kunt bij onze praktijk kiezen tussen individuele controles op het spreekuur of deelname aan Centering Pregnancy.

Zorg in een groep

Je vormt een groep, samen met 8-12 andere vrouwen met ongeveer dezelfde zwangerschapsduur. Tijdens de bijeenkomsten heb je individueel contact met de verloskundige, voor het uitwendig onderzoek naar de groei en ligging van de baby. Binnen de groep vinden de overige controles plaats. Deze worden op een leuke manier gecombineerd met voorlichting, interactieve leermethoden en gesprekken over wat jou en je mede-zwangeren bezighoudt tijdens de zwangerschap. De verloskundige leidt het gesprek en brengt steeds nieuwe onderwerpen aan. Zo worden onder andere borstvoeding, het bevallingsproces, zwangerschapssymptomen en het aankomende ouderschap besproken.

Er zijn tien bijeenkomsten, waarvan er negen tijdens de zwangerschap plaatsvinden en één in de kraamtijd. Je partner en/of andere ondersteunde mensen om je heen zijn de eerste 30 minuten van elke sessie welkom. Voor hen is er ook een tweetal avondsessies gepland om samen te komen, ter voorbereiding op de bevalling. De bijeenkomsten worden begeleid door een vaste verloskundige en een assistente.

Tegen het einde van de zwangerschap, zal er per keer gekeken worden of de controles in groepsverband plaatsvinden of individueel. Er vinden individuele controles plaats als er bijvoorbeeld een echo of inwendig onderzoek verricht zal worden. Ook heb je de gelegenheid om de andere verloskundigen te leren kennen.

Voordelen

Een zwangerschapscontrole op het spreekuur duurt 15 minuten. Na het bloeddruk meten en hartje luisteren, blijft er niet heel veel tijd over om informatie te geven en vragen te beantwoorden. Bij Centering Pregnancy duurt een bijeenkomst twee uur. Dit betekent meer contact met de verloskundige. Omdat alle data vooraf worden vastgelegd, is dit vaak goed in je agenda in te plannen. In die twee uur kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen. Door de groepsdynamiek krijg je veel informatie en ervaringen. Na verloop van tijd, als je elkaar beter kent en vertrouwd bent met elkaar, biedt het ook veel ondersteuning. 

Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van zorg betere uitkomsten geeft, zoals minder verwijzingen tijdens de zwangerschap, minder vroeggeboortes en minder behoefte aan pijnstilling bij de bevalling. Ook blijkt dat de meeste vrouwen dit een heel fijne vorm van zorg vinden. 

Close Menu