Skip to main content
In heel Nederland worden extra maatregelen genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de gezondheidszorg zijn de maatregelen die genomen worden nog strikter dan die geadviseerd worden aan de bevolking. Dit om ervoor te zorgen dat er voldoende capaciteit is in de ziekenhuizen, maar ook dat de zorg van personeel aan het bed te allen tijde gegarandeerd kan blijven. Dit houdt in dat in ieder geval de acute zorg gewaarborgd moet worden, wat betekent dat reguliere zorg op een lager pitje moet komen te staan. Voor de geboortezorg is dit helaas niet anders. Op dit moment nemen alle ziekenhuizen maatregelen en ook wij als verloskundigen werken hierin samen met elkaar en met de ziekenhuizen. Het is van groot belang om de verspreiding van het virus zoveel als mogelijk te beperken/vertragen. Wij volgen hierin het protocol van onze beroepsorganisatie, de KNOV, in de zorgverlening aan zwangeren en kraamvrouwen. Wij informeren je hierbij over de extra maatregelen die wij in de praktijk hebben moeten nemen, in het belang van jouw en onze gezondheid.

De volgende aanpassingen in onze zorg gaan per direct in werking en gelden in ieder geval tot 11 april a.s.:

Verloskundige zorg in de zwangerschap

De nieuwe richtlijn is om het interval tussen de controles in de zwangerschap zo groot mogelijk te maken, zo kort mogelijk fysiek contact te hebben en vragen en informatie telefonisch te bespreken. Indien jouw afspraak moet worden uitgesteld, nemen wij vanuit de praktijk contact met je op om je afspraak te verzetten, aangepast op de zorg die je nodig hebt. Vanzelfsprekend blijven spoedconsulten bestaan.

Wij zullen een werkdag voorafgaand aan je afspraak telefonisch contact met je opnemen, om je vragen en informatie te bespreken. We verzoeken je dan ook om je vragen voor te bereiden. Het contact tijdens de controle-afspraak zelf zal maar kort zijn en is alleen bedoeld voor het uitwendig onderzoek en het meten van je bloeddruk.

Wanneer je een controle-afspraak hebt, vragen we je van tevoren goed na te gaan of je je grieperig/verkouden voelt, of dat je mogelijk risicocontact hebt gehad met een besmet persoon. Als dat het geval is, kom dan niet naar de praktijk! Als je dan een afspraak bij ons hebt, verzoeken wij je telefonisch of per email contact op te nemen met de assistente. Wij zullen per situatie een oplossing bieden in de zorg die je nodig hebt.

Voel je je goed, dan vragen we je vóór een bezoek aan onze praktijk je handen te wassen en alleen naar het spreekuur te komen. Dus zonder partner, kinderen of andere belangstellenden. Dit geldt helaas ook voor je echo-afspraken. Anderen, zoals je partner of kinderen, kunnen indien gewenst via FaceTime meekijken. Wij schudden momenteel geen handen.

Echo’s op verzoek

Wij zijn genoodzaakt om voorlopig onze commerciële activiteiten te staken, zoals de ‘echo op verzoek’ (geslachtsecho, 3D echo). Cliënten die reeds een pretecho-afspraak hebben staan worden persoonlijk gebeld voor een passende oplossing.

Bijeenkomsten

Onze Centering Pregnancy bijeenkomsten, voorlichtingsavonden en ehbo cursus gaan voorlopig niet door.

De bevalling

In samenwerking met de regionale ziekenhuizen zijn er protocollen ontwikkeld met voorzorgsmaatregelen voor besmette personen die in het ziekenhuis moeten of willen bevallen en hun directe zorgverleners. Ook wij zullen de protocollen nauwgezet volgen. We verzoeken je desgevraagd deze instructies op te volgen, om zo het risico op besmetting van andere cliënten/patiënten, baby’s en betrokken zorgverleners te verkleinen. Ondanks dat we het zoveel mogelijk proberen te voorkomen, kan het zijn dat bepaalde instructies en maatregelen ingaan tegen de wensen in je bevalplan. We zullen proberen constructief mee te denken, maar de veiligheid van onszelf en anderen zal hierbij altijd voorgaan.

Wij raden je aan om, bij een ongecompliceerde zwangerschap, de keuze voor een thuisbevalling te overwegen. Je kunt je voorstellen dat thuis bevallen, voor mensen die niet besmet zijn, een veiliger alternatief kan zijn dan een poliklinische bevalling. In het ziekenhuis is de kans op besmetting immers groter dan in je eigen, niet-besmette omgeving. Niet-acute zorg (o.a. bevallen in het ziekenhuis zonder medische reden) zal in geval van een capaciteitsprobleem minder prioriteit krijgen in het ziekenhuis, dus, mits medisch verantwoord, leveren we deze zorg graag buiten de ziekenhuizen om.

Wij zijn afhankelijk van de maatregelen in ieder ziekenhuis. Het is mogelijk dat alleen één ander persoon, zoals je partner, welkom is bij de bevalling. Daarnaast is er geen bezoek mogelijk op de afdeling, ook niet van broertjes of zusjes.

In geval van een thuisbevalling, willen we je ook vragen geen andere familieleden of belangstellenden in huis toe te laten, buiten je partner of een ander persoon. Dit geldt voor de duur van de bevalling tot ons vertrek.

Kraamtijd

In het kraambed worden onze visites tot een minimum beperkt, we zullen zoveel mogelijk telefonisch of via beeldbellen (FaceTime of Skype) onze zorg verlenen.

Wij adviseren je kraambezoek te minimaliseren en ook hierbij hygiënemaatregelen in acht te nemen. Het is raadzaam om kritisch na te denken over wie je ontvangt en of dit enige tijd uitgesteld zou kunnen worden. De kraamverzorgende zal de adviezen en protocollen van de eigen kraamzorgorganisatie hanteren.

Er is geen contra-indicatie voor het geven van borstvoeding voor moeders met een verkoudheid, griep of met het coronavirus. Het coronavirus is niet aangetoond in moedermelk. Het kindje krijgt via de borstvoeding antistoffen mee, waardoor het weerbaarder is tegen virussen.

Zorgen over je gezondheid en het coronavirus

Als je verkoudheidsklachten of verhoging tot 38 graden Celsius hebt, is het algemene advies om thuis te blijven, uit te zieken en afstand tot andere mensen te houden. Je hoeft de huisarts niet te bellen. Als je klachten toenemen, bij koorts boven 38 graden Celsius, met hoesten of kortademigheid, moet je wel bellen met de huisarts of huisartsenpost.

Een infectie met het coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam, of op aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Het virus is niet overdraagbaar op je kindje in de buik. Baby’s kunnen wel ziek worden, door zelf in contact te komen met het virus. Goede hygiëne is daarom belangrijk.

Heb je vragen over het coronavirus? Kijk op de website van het RIVM: www.rivm.nl/coronavirus/covid-19 of bel informatienummer 0800-1351.

Wij nemen alle maatregelen, in het werk en privé, die nodig zijn om verantwoorde zorg te leveren. Wij begrijpen dat de extra maatregelen voor ongemak zorgen en dat de zorg in deze tijd niet altijd de meest prettige zorg is. Wij hopen op je begrip. We hopen jou zo op de meest veilige manier te kunnen begeleiden in deze bijzondere periode in je leven.

Close Menu