Bevalling

Voorbereiding

Elke bevalling verloopt anders en iedere vrouw beleeft het op haar eigen manier. Hoe jij je voelt als je kindje geboren wordt, kan niemand je vertellen. Wat we wel kunnen beschrijven is wat er tijdens een bevalling met je gebeurt, zodat je je daar zo goed mogelijk op kunt voorbereiden.

HOE KUN JE JE VOORBEREIDEN?

Lezen

VoorbereidingHet is goed om je enigszins in te lezen. Lees de folders die wij je op de praktijk mee zullen geven en eventueel boeken en tijdschriften. Op de website De Verloskundige vind je ook veel informatie over alles rondom bevallen.
De verschillende folders die wij op de praktijk meegeven, zijn hier ook te downloaden in tien verschillende talen: Hoe bereid je je voor? en Hoe ga je om met pijn?

Voorlichtingsavond

Eens in de 6-8 weken geven wij een voorlichtingsavond over de bevalling. Vooral wanneer je je eerst kindje verwacht, zul je hier veel nuttige informatie en tips op kunnen doen. Dit draagt eraan bij, om goed voorbereid de bevalling in te kunnen gaan. Natuurlijk geven wij je ook de nodige informatie op het spreekuur, maar op deze avond kunnen we dieper op de verschillende onderwerpen ingaan. We zullen bespreken wat je kunt verwachten van je lijf, tips geven voor partners en toelichten wat onze rol is bij de bevalling. De mogelijkheden van de plaats en wijze van bevallen worden besproken, evenals pijnbestrijding en andere medische indicaties. Natuurlijk komt ook de vraag “Wanneer moeten we bellen?” uitgebreid aan bod. In de agenda vind je wanneer de eerstvolgende voorlichtingsavond staat gepland.

Cursus

Het volgen van een cursus, als voorbereiding op je bevalling, kan nuttig, prettig en leuk zijn. 
Je kunt een cursus volgen in groepsverband of middels privé-lessen, alleen of samen met je partner, meer actief of juist ontspannen, in het Nederlands, Engels of Japans. Er is een scala aan mogelijkheden! Vooral als je je eerste kindje verwacht, zul je veel informatie opdoen bij een cursus. Bij een tweede of volgend kindje, kan de cursus je een welkom moment van ontspanning bieden en is het vaak prettig je kennis weer wat op te frissen. Voor meer informatie over cursussen, met vele links en telefoonnummers, kijk je bij handige links.

Geboorteplan

Rondom het proces van bevallen zijn veel keuzemomenten en het is goed om daar, van tevoren, alvast over te hebben nagedacht. In een geboorteplan kun je jouw specifieke wensen rondom de bevalling beschrijven. Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat je belangrijk vindt. Wat jouw ideeën en wensen zijn en hoe jij graag wilt dat mensen met je omgaan. Tegelijkertijd is het een manier om met je partner en met ons te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling. We bespreken de bevalling en het geboorteplan wanneer je ongeveer 36 weken zwanger bent. Liefst ontvangen wij je plan ook digitaal, zodat we het aan je dossier kunnen toevoegen. Mocht er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaan, dan dragen we ook het geboorteplan over aan de gynaecoloog. Het is daarom handig om zelf altijd een kopie bij je te hebben. Meer tips over het schrijven van een geboorteplan vind je op de website De Verloskundige

WAT HEB JE NODIG? 

Voor de bevalling, moet je een aantal zaken in huis hebben. Deze spullen zijn zowel nodig voor een geplande thuis- als ziekenhuisbevalling. Het is verstandig om alles voor 37 weken zwangerschap in huis te hebben:

  • bedklossen (of kratjes) om je bed te verhogen tot minimaal 70-80 cm hoog (klossen zijn gratis te leen bij de Thuiszorgwinkel)
  • 2 emmers met vuilniszakken
  • 2 metalen kruiken en 2 kruikenzakken
  • 12 hydrofiele luiers
  • 2 mutsjes en babykleertjes

Kraampakket

Een kraampakket wordt vaak gratis door de zorgverzekeraar toegestuurd, rond 30 weken zwangerschap. Indien je hiervoor niet verzekerd bent, moet je het zelf kopen. Dit kan bij o.a. de Thuiszorgwinkel, een babyzaak of apotheek. Ook kun je los alle benodigde onderdelen aanschaffen. Soms ben je dan iets goedkoper uit. Hier vind je een checklist, waarmee je kunt controleren of je kraampakket compleet is.

download checklist kraampakket

Tas voor bevalling in het ziekenhuis

Voor het geval dat je snel naar het ziekenhuis moet tijdens de bevalling, is het handig dat je tas al klaarstaat, met alle spullen die je nodig hebt.

Hier vind je een checklist, waarmee je kunt controleren of je ‘vluchtkoffer’ compleet is.

download checklist ziekenhuistas

Baby-uitzet

Voor de komst van je baby heb je een aantal spullen nodig, voor het bedje, voor de voeding en de verzorging van je baby. Hier vind je een checklist, waarmee je kunt controleren of je baby-uitzet compleet is.

download checklist baby-uitzet